Tuvessonskan om sensommaren, tomater och Portal

Tuvessonskan om sensommaren, tomater och Portal

I samband med vår lansering av Portal vägghylla passade vi på att ställa några frågor till kokboksförfattaren och matkreatören Julia Tuvesson. Vi har också fått lov att dela ett recept av Julias senaste bok Tomat Tomat, Tarte tatin med bakad tomat, oliver och karamelliserad lök. Utsökt paj med stor imponeringsfaktor! 

Du är en mästare på enkel men väldigt god vardagsmat. Vi älskar vardag! Vad är din go-to rätt när det gäller snabb och enkel vardagsmat just nu?

- Nu under de kommande höst- och vintermånaderna har jag en maträtt som jag ständigt återkommer till. Om man följer mig på sociala medier kommer det inte direkt som någon överraskning att det är kikärtorna i gochujang- och cheddarsås som jag pratar om. Rätten består till största del av skafferivaror som man alltid har hemma – och tar seriöst inte mer än 10-15 minuter att få på bordet. 

Vi är just ju nu i den kanske bästa säsongen av grönsaker. Hur gör du för att få ut det mesta av allt?

- Mmm, sensommaren är den bästa säsongen! För att få ut mest av den? Köp lokala råvaror! Gärna direkt från bonden om möjligt. Gårdsbutiker, bondens marknad, självplock! Och så lagar jag så enkel mat som jag bara kan så att smakerna verkligen få ta plats. Missa inte smakkombon kantarell + majs just nu! Otrolig är den. 

Du har ju en Portalhylla hemma – vad brukar du ha där? Har den några särskilda favoriter som du alltid vill ha nära till hands?

- Man ser spår av TÔNN i princip varje rum i vårt lilla radhus… I vardagsrummet, vid matbordet, har jag min portalhylla. Den är dedikerad till min kokbokssamling! Blir glad bara jag kollar på den. Men givetvis även en hel del krimskrams, tidningar, servetter, ljusstakar, lite tavlor och annat som jag klämt in där. Ju mer proppad en hylla är, desto finare – om du frågar mig.

 

Tarte tatin med bakad tomat, oliver och karamelliserad lök

Från boken Tomat Tomat (2023) av Julia Tuvensson aka Tuvessonskan 

Ingredienser:
1 paket kyld smördeg, á 250 g
500 g tomater, halverade
Olivolja 
Salt 
2 gula lökar, strimlade
smör till stekning 
balsamvinäger
honung 

15 - 20 kalamataoliver utan kärnor

salt och nymalen svartpeppar

Gör så här: 

Sätt på ugnen på 150° C

Lägg tomaterna på en plåt med den skurna sidan uppåt, ringla över olja, salta och peppra. Placera i mitten av ugnen och rosta tills det blivit riktigt bakade utan att ta färg. Vänd på tomaterna och låt svalna. 

Stek löken mjuk i rikligt med smör i en ugnssäker stekpanna. Löken ska bli mörkt gyllene utan att den bränns. Det tar ca 20 - 30 min. Ha i balsamvinäger och honung efter smak. Salta och peppra. 

Stäng av värmen på spisen och blanda ner oliverna. Tryck ner tomaterna med den skurna sidan uppåt. Lägg på den kylda smördegen och tryck ner kanterna ordentligt. Du kan behöva skära bort en del smördag så att den passar pannan. D kan då spara smördegen till något annat. 

Nagga smördegen med en gaffel och pensla med olja. 

Höj ugnsvärmen till 200° C och gratinera pajen tills den blivit fint gyllene, i cirka 15 min. Ta ut pajen ur ugnen och låt den svalna en aning. Stjälp sedan upp på ett fat så att sidan med tomaterna hamnar uppåt. 

Garnera pajen med färsk timjan och servera som den är eller tillsammans med en grönsallad och lite creme fraiche. 

 

Zurück zum Blog
en ritning av en off-white hylla i måtten 244x237 cm

Vi hjälper dig planera din Portalhylla

Anpassa Portalhyllan efter ditt hem. Fyll i önskad bredd, höjd och färg i vår Portal-planerare. Vi återkommer med en skiss och pris på din hylla och hjälper gärna till att bolla idéer för just ditt rum.

När du är nöjd får du en färdigpackad varukorg redo att beställas. Tjänsten är helt kostnadsfri såklart!

Till Portalplaneraren